Johan Folke hade varit egenföretagare hela arbetslivet. Men när EAAB presenterade sitt arbetssätt, sina visioner och ett jobberbjudande fick han tänka om. I dag är han platschef och berättar om ett kreativt, nytänkande företag som konkurrerar med – och ligger steget före – de största.

Ålder

38

Från

Stockholm

Fritidsintressen

Då är det båten och snowboard uppe i fjällen som gäller. Snickrar även mycket på sommarstugan.

Drömprojekt

Att få restaurera en äldre stadsmiljö och framträdande byggnader i en sådan – de hus som många bryr sig om och pratar om.

Ålder

38

Från

Stockholm

Fritidsintressen

Då är det båten och snowboard uppe i fjällen som gäller. Snickrar även mycket på sommarstugan.

Drömprojekt

Att få restaurera en äldre stadsmiljö och framträdande byggnader i en sådan – de hus som många bryr sig om och pratar om.

Som en av fyra platschefer är Johan Folke en viktig kugge i EAABs lagbygge. Med uppgiften att ta projektbeställningar från ritbord till veklighet kommer ett stort ansvar och krav på struktur, ledaregenskaper och att få saker att hända. Något han triggas av, och samtidigt menar är beskrivande för hela företaget.

”Allt går att förnya, oavsett vad det är”

– Jag kommer från den gamla skolan, där man anställer personal och tar jobb i storlekar därefter. På EAAB är det en helt annan grej, vi är bara sju personer men genomför ändå stora, spännande projekt och tar jobb från företag med fler än 50 anställda. Det var det som gjorde mig nyfiken från början, och gör att jag fortfarande är lika nyfiken i dag, berättar Johan.

Det är EAABs modell, att anlita och bygga starka relationer med underentreprenörer, som gör det möjligt att kunna räkna på de stora projekten. Ett arbetssätt som sticker ut, menar Johan:

– Jag tror att branschen generellt är på väg mot det här sättet att jobba, men väldigt många är kvar i hur det har varit. Allt går att förnya, oavsett vad det är, och man måste vara beredd att göra det, säger han och fortsätter:

– EAAB är ett kreativt och nytänkande, både som företag och på ett individuellt plan. Alla kollegor är väldigt öppna, framåt och nyfikna. Man vill testa olika idéer och lära sig nya färdigheter – och det går igenom från ledningen till oss ute på byggena.

Samtidigt lyfter han närheten mellan just ledningen och medarbetarna. De korta kommunikations- och beslutsvägarna ger stora möjligheter att få vara med och peka ut riktningen för företaget.

– Vi får verkligen vara med och påverka och komma med åsikter och funderingar. Var fjärde vecka samlas vi allihop och gör platsbesök på våra olika projekt, för att få en insikt i våra respektive utmaningar och lösningar och lära av varandra. Det är unikt, jag har aldrig varit med om det någon annanstans, säger han och avslutar:

– EAAB har positionerat sig som ett företag där medarbetarna ska trivas. Som ett tydligt exempel är det bara att titta på våra manskapsbodar, det är inte bara en bod för kaffe och en matlåda – det är god arbetsmiljö på riktigt. Det känns hela vägen och gör arbetsdagarna väldigt trevliga.

Text: Erik Backlund Foto: Christian Gustavsson Alla intervjuer