Som installationssamordnare har Mats Wiström en övergripande koll på samtliga av EAABs projekt. Inte en enda ventilationstrumma, strömbrytare eller blandare installeras utan att Mats vet om det – och det är en stor vinst, både för honom och för företaget.

Ålder

49

Från

Uppsala

Fritidsintressen

Träning i allmänhet. Jag har spelat fotboll och bandy länge, men nu blir det mest gym.

Drömprojekt

Multiarena

Ålder

49

Från

Uppsala

Fritidsintressen

Träning i allmänhet. Jag har spelat fotboll och bandy länge, men nu blir det mest gym.

Drömprojekt

Multiarena

Så fort en installationsfråga dyker upp, vare sig det handlar om el, ventilation eller något helt annat, är Mats Wiström redo att gå till botten i ämnet. Som installationssamordnare agerar han bollplank för EAABs platschefer, och utgör ett stort stöd i verksamheten.

– Det är verkligen ett utbyte och en win win-situation, vi lär av varandra hela tiden. Även om jag arbetar som konsult åt EAAB känner jag mig ändå som en del av företaget och en i gänget. Jag har varit med sedan starten och har aldrig velat söka andra uppdrag.

Ungefär halva tiden av sin arbetsvecka tillbringar han på EAABs olika byggen. Den andra halvan är han sektionschef för ÅF:s vvs-avdelning i Uppsala. En perfekt blandning, menar Mats.

“En omväxlande roll där ingen dag är den andra lik”

– Det är en otroligt omväxlande roll till sin natur, där ingen dag är den andra lik. Det dyker hela tiden upp nya utmaningar och problem som måste lösas. Det blir väldigt intressant och roligt. Sedan har EAAB lyckats forma ett väldigt härligt gäng, det är en tajt grupp med bra människor, och det är en del av arbetet som inte går att överskatta vikten av.

De organisatoriska fördelarna med att ha en dedikerad installationssamordnare, snarare än att låta varje platschef fylla rollen, är stora. Samtidigt är det något som inte är vanligt förekommande i branschen, menar Mats.

– Jag får ett helt annat helikopterperspektiv, där själva byggdelen också ingår som en naturlig men mindre komponent. För mig som person innebär det att jag kan hålla mig uppdaterad kring hela installationsområdet istället för att snöa in på till exempel ventilation eller rör. För EAAB medför det att de får en kontaktyta som de lär känna och vet att de alltid kan vända sig till. Det ger ett förtroende att också våga ställa de ”dumma” frågorna – och det är viktigt.

Var fjortonde dag håller Mats installationsmöten på samtliga projekt, där alla parter som berörs får rätt information. Att lyckas i rollen, och i förläningen med entreprenaden, menar Mats bygger på kommunikation, struktur och ett bra lagbygge – något som EAAB har lyckats med.

– Jag trivs otroligt bra, både med min roll och med att jobba för EAAB. Jag hade kunnat marknadsföra mig mot andra bolag, men jag har aldrig känt behovet av det. EAAB har en hög nivå på sina platschefer och är kompetenta, engagerade och inte minst sociala människor att ha att göra med. Vi skrattar mycket på jobbet!

Text: Erik Backlund Foto: Christian Gustavsson Alla intervjuer