Från vision till verklighet

Annorlunda. Något som bryter av och förnyar, som skapar en känsla av nyfikenhet och som förmedlar att det innanför väggarna huserar ett företag som besitter stor kunskap och erfarenhet – och en hel del djärvhet. Det var vår vision med det nya huvudkontoret som arkitekt Lars Hallgren hjälpt oss att förverkliga.

När byggnaden stod färdig tidigare i år kunde vi se vår vision i varenda vinkel och vrå. Corténstålet som skiftar i färg under dygnets alla timmar, mötet mellan tegel och glas och grönskan från skogspartiet utanför som liksom flyttar in och blir en del av interiören. Rymden, ljuset och alla noga utvalda detaljer som skapar en finstämd helhet.

”Rymden, ljuset och alla detaljer skapar en finstämd helhet”
Ett kontor där vi kan växa och utvecklas.
Vår vision blev synlig i varje vinkel och vrå.

En plats där vi kan mötas, hitta fokus, pausa i mysiga miljöer och samlas i trevliga projekt- och konferensrum. Dit vi kan välkomna våra kunder och leverantörer och odla gemenskapen oss medarbetare emellan. Ett kontor där vi kan växa och utvecklas – och känna oss stolta för vad vi tillsammans har skapat.

Se EAAB:s nya huvudkontor

Vid en grönskande oas mitt i Fyrislunds industriområde ligger EAAB:s nybyggda huvudkontor – eller ambassaden som folk kallar det. Genom oväntade möten mellan corténstål, glas och tegel, hissnande takhöjder och ett fint samspel med naturen utanför är det en byggnad som drar blickarna till sig. Bakom getstalningen står arkitekten Lars Hallgren.

Det är pampigt och minimalistiskt på samma gång. Djärva vinklar, påkostade material, genomtänkta detaljer – ett statement-kontor som lika gärna skulle kunnat husera ett gäng arkitekter som byggare. Men så är EAAB också ett byggföretag med stora ambitioner. Det intygar Lars Hallgren, ansvarig arkitekt i projektet.

Det fanns en stark vilja att skapa något extraordinärt

– Det är djärva, målmedvetna killar som inte är rädda för att göra något annorlunda och sticka ut. Att huvudkontoret skulle bryta av mot omkringliggande industriområde var ett krav från deras sida, och de ville gärna använda corténstål vilket är ett ovanligt materialval som ofta återfinns i skulpturer. Det fanns ett stort engagemang och en stark vilja att skapa något extraordinärt, vilket gjorde hela processen väldigt lustfylld, berättar han.

En dynamisk trio

Byggnaden består av tre sammankopplade enheter i olika volymer och material som harmoniserar med varandra trots sina olika uttryck. I mitten står den glasade entrén som badar i ljus och släpper in naturen utanför. Glashuset länkas ihop med en högre trekantig kontorsbyggnad i två plan, klädd i rostbrun corténfasad där takhöjden som högst skjuter upp till hela elva meter och skapar en exceptionell rymd.

Den tredje enheten som länkas samman med glashuset från andra hållet är en garage- och kontorsbyggnad med en speciell fasad av ljust lertegel, där stenarna lagts stående på kortsidan och liggande på långsidan. Tegelväggen återkommer även på insidan i glashuset och utgör en spännande kontrast mot de stora glaspartierna.

– Alla de här tre materialen är i sig olika till sin karaktär, men tillsammans utgör de en väldigt fin helhet och bidrar allihop till ett harmoniskt, naturligt uttryck. Corténplåten med sin rostiga yta får med tiden en vacker patina och skiftar i färg under dygnets alla timmar vilket skapar en väldigt levande fasad. Ihop med glaset och lerteglet, och enheternas olika proportioner, har vi skapat en hållbar, levande och vacker kontorsbyggnad med en funktionell planlösning som in i minsta detalj är anpassad till EAAB:s verksamhet, säger Lars och fortsätter:

– Det är dock varken billiga eller enkla material att jobba med, så det är modigt att välja just dessa. I högdelen är det specialbeställd corténplåt helt utan skarvar, med elva meter långa plåtar som längst, vilket var en utmaning rent byggtekniskt att få upp på så hög höjd. Men allt har gått smidigt tack vare att EAAB är väldigt duktiga och insatta i byggprocessen.

 

Ett med naturen

Något som också utmärker kontoret är läget. Tomten angränsar mot den enda gröna oasen i ett annars ganska homogent industriområde, och från fönstren kan medarbetarna blicka ut över en kuperad skogsdunge. En lugn och närmast sakral plats med fornlämningar som har gjort att platsen är skyddad från bebyggelse.

– Rakt genom den glasade foajén ser man den vackra skogskullen utanför, det känns nästan som den kommer in i byggnaden. Det blir en väldigt speciell vy. Glasdelen öppnar sedan upp sig mot en stenbelagd uteplats vänd mot skogen, och suddar på så sätt ut gränsen mellan ute och inne.

Inte heller på insidan har någon detalj lämnats åt slumpen. Från glasentrén går en stentrappa upp till kontorsdelen som består av ett enda stycke och är luftigt utformad för maximalt ljusinsläpp. Grönskan utanför går igen även inomhus med en frodig växtvägg som följer trappan upp, och i taken hänger iögonfallande belysningsarmaturer som förstärker rummens spatiala utformning. Till och med plattorna under taket är har fått en modern, minimalistisk design.

– Grundarna hade en vision om att utmana den traditionella bilden av en industribyggnad och bygga en kontorsbyggnad utöver det vanliga. Folk kallar huset för ambassaden och förbipasserande stannar och fotar – det måste ändå vara ett tecken på att vi tillsammans lyckats skapa något som berör!

Grönskan från skogspartiet utanför flyttar in och blir en del av interiören.
Hisnande takhöjd och omsorgsfullt vald armatur.

Jobba hos oss

Magnus Uusitalo, arbetschef

"Vi är laget, spelplanen och matchen är där ute någonstans"

Som en av EAABs tre grundare är Magnus Uusitalo den som står närmast verksamhetens kärna: produktionen. I rollen som arbetschef är han en ryggrad i...

Jobba hos oss
Magnus Uusitalo, arbetschef
Text: Therese Johansson på HK Foto: Christian Gustavsson Alla projekt