Som en av EAABs tre grundare är Magnus Uusitalo den som står närmast verksamhetens kärna: produktionen. I rollen som arbetschef är han en ryggrad i vartenda projekt och stöttar företagets platschefer i allt från kontakt med underleverantörer till komplexa byggtekniska frågor.

Ålder

46

Från

Uppsala

Fritidsintressen

Tillbringar mycket tid med mina två tonåringar och har ett motorcykelintresse sedan ungdomen. Kör enduro på motionsnivå och har just nu siktet på den sista tävlingen för att genomföra en klassiker.

Drömprojekt

Jag har en förkärlek till rot-arbeten, men det skulle vara väldigt kul om vi kunde öka vår andel industriella nyproduktioner.

Ålder

46

Från

Uppsala

Fritidsintressen

Tillbringar mycket tid med mina två tonåringar och har ett motorcykelintresse sedan ungdomen. Kör enduro på motionsnivå och har just nu siktet på den sista tävlingen för att genomföra en klassiker.

Drömprojekt

Jag har en förkärlek till rot-arbeten, men det skulle vara väldigt kul om vi kunde öka vår andel industriella nyproduktioner.

Magnus Uusitalo var med när EAAB bildades och kan i dag se tillbaka på en händelserik resa som bara har tagit sin början.

– Vi är fortfarande relativt små men konkurrerar ändå med de stora bolagen. Det tar en stund att forma sig, och vi har även valt att växa medvetet. I dag har vi en god grund att stå på, vi har skapat ett bra klimat internt, ett gott rykte bland beställare och lyckats anställa duktiga medarbetare, säger Magnus.

Hans karriär inleddes 1988 med en lärlingstjänst på Diös Bygg i Uppsala. Genom åren har han samlat på sig en bred kompetens och stor erfarenhet av hela byggbranschen, med anställningar som bland annat snickare, lagbas, arbetsledare och platschef på PEAB, HMB och Erlandsson bygg. Och det är erfarenheten, kontakterna och kunskapen om produktion som är hans ess i rockärmen.

”Det är vi tillsammans som utgör laget. Spelplanen och matchen är där ute någonstans”

– Min roll som arbetschef på EAAB skiljer sig lite mot branschens typiska definition av vad en arbetschef är. Klassiskt sett är man ofta upptagen med ekonomin och juridiken kring projekt, men i min roll fokuserar jag helt på vår produktion – och det är precis så jag vill ha det.

Och det vill hans platschefer också. För dem utgör Magnus ett ovärderligt bollplank, uppslagsverk och mentor, redo att stötta i alla frågor som kan dyka upp kring ett bygge. Som en ledande funktion för alla EAABs projekt kan han behålla ett helikopterperspektiv – samtidigt som han kan dyka ner i detaljfrågor när behovet finns.

– Vi har verkligen lyckats bygga ett bra lag tillsammans. Branschen kan vara ganska tuff, framför allt inom storbolagen behöver man ofta ta många interna matcher för att lyckas göra sin röst hörd och nå sina mål. Här är det tvärtom – det är vi tillsammans som utgör laget. Spelplanen och matchen är där ute någonstans, säger Magnus och fortsätter:

– Just den familjära känslan är en av våra styrkor. Vi är ett litet företag med högt i tak och korta beslutsvägar, men samtidigt, och trots det, är vi med och konkurrerar om de stora jobben. Det skapar en mix som dels gör arbetsdagen väldigt rolig, dels utmärker oss i branschen.

Och sin storlek till trots har EAAB på många sätt valt att agera mer som ett storbolag, med tydliga strukturer, väl dokumenterade processer och en konstant ambition att bli bättre. Arbetsmiljön är en viktig fråga, för såväl företaget som för Magnus, och något som hamnar högt på agendan.

– Vi håller regelbundna utvecklingssamtal, gör hälsokontroller och uppmuntrar alltid alla att lyfta frågor – högt som lågt. Vi vet att vi som företag blir vårt bästa jag när alla inom bolaget känner ett stort stöd, både från oss i ledningen och i de strukturer vi arbetar efter.

Text: Erik Backlund Foto: Christian Gustavsson Alla intervjuer