När Uppsävjaskolan skulle helrenoveras och få samtliga ytskikt utbytta möttes Lars Gustavsson, projektledare på Uppsala kommun, och EAAB av en överraskning som ingen hade kunnat förutse. Det blev en kamp mot klockan – men med ett resultat över förväntan.

Uppdraget

Totalrenovering av samtliga ytskikt, golv samt fasta installationer.

Beställare

Uppsala kommun.

Entreprenadform

Totalentreprenad.

Projekttid

Oktober 2015 – augusti 2016.

Uppdraget

Totalrenovering av samtliga ytskikt, golv samt fasta installationer.

Beställare

Uppsala kommun.

Entreprenadform

Totalentreprenad.

Projekttid

Oktober 2015 – augusti 2016.

Uppsävjaskolan var i dåligt skick när Uppsala kommun i mitten av 2014 beslutade att ge den en helrenovering. Samtliga ytskikt skulle bytas, golven läggas om med en underliggande ny ventilationslösning och i princip all fast installation, styrning och ventilation uppgraderas. Väggarna, som tidigare till stor del bestod av råa lecablock, skulle få en vit, fräsch nyans och många av fönstren behövde bytas mot nya.

”Engagerat och flexibelt – från början och hela vägen in i mål”

– Vi ville öka transparensen, skapa större och fler ljusinsläpp och helt enkelt en ny och bättre läromiljö. Det är en utmaning när man har många bärande väggar i konstruktionen, berättar Lars Gustavsson.

Dessutom behövde dräneringen runt om såväl skolbyggnaden som gymnastikhallen bytas ut och ett nytt sportgolv läggas i gymnastiksalen.

– Redan när vi började, med tillbyggnaden av entrén till skolan, märkte vi att vissa delar av konstruktionen bestod bestod av äldre, tryckimpregnerat virke. Det inkluderade även de bärande hjärtväggarna. Virket innehåller ämnen som inte får finnas i inomhusmiljöer. Vi ställde oss många gånger frågan: ”Hur har det här hamnat här?”.

Samtidigt byggde de mot en tydlig deadline som inte gick att rucka på: skolstarten i augusti 2016.

– Det blev ett jättejobb att lösa allt, och verkligen en kamp mot klockan. Till exempel blev vi tvungna att byta över 1 000 meter tryckimpregnerat virke, men EAAB löste allt med bravur genom att anpassa sig efter förutsättningarna och bland annat jobba under semestern.

Även om Uppsävjaskolan utifrån kan se ut som samma skola i dag som innan projektet är skillnaden invändigt enorm, både i form av vad ögat ser och vad som händer bakom kulisserna. Med närvarostyrd ventilation och belysning, genomgående fräscha ytskikt och, framför allt, avsaknaden av hälsovådliga kemikalier, är studie- och arbetsmiljön en helt annan.

– Med tanke på den situation vi hamnade i, med de överraskningar som dök upp under projektets gång, kan jag som beställare inte vara mer nöjd. EAAB stod verkligen för vad de lovade och mötte alla utmaningar resolut, säger Lars Gustavsson och avslutar:

– De visade på ett stort engagemang och en flexibilitet, ända från att vi började och hela vägen in i mål. Jag kan med varm hand rekommendera dem för andra uppdrag och hoppas att vi får anledning att jobba tillsammans igen.

Text: Erik Backlund Foto: Christian Gustavsson Alla projekt